MOLSVÆRKET

BYGHERRE : KNUDEPUNKT MOLS.SYDDJURS KOMMUNE

ARKITEKT : TRANSFORM ARCHITECTS

Molsværket – Folkeligt mødested og nyt børnehus, Lyngevej, 8420 Knebel

Molsværket i Knebel ligger på kanten mellem den flade Skellerup Ådal og det kuperede terræn i Mols bjerge. Bygningen er opført som et nyt samlingssted for byen og er kilet ind mellem skole, idrætshal, gymnastiksal og det nye børnehus, så alle eksisterende funktioner samler sig og en række nye tilføjes.

Byggeriet er ca. 2000 m2 og stod færdigt i april 2024. Molsværket indeholder offentlige funktioner som blandt andet industrikøkken og madudsalg, multisal, nye omklædningsrum, kontorer til blandt andet præster og drift samt en ny børnehave og vuggestue til ca. 75 børn

Formålet med huset har været at binde de mange forskellige funktioner sammen til ét mødested, hvilket er gjort konkret og fysisk ved at opføre en bygning, der placerer sig imellem og griber fat i alle de eksisterende funktioner, der således har fået fælles ankomst gennem Molsværket.

I det nye børnehus er der tænkt over målgruppen. I udformning og orientering mimer den træbeklædte sortmalede bygningskrop de eksisterende skolebygninger, mens  en række vinduesvolumener  ved ankomst giver en pudsig opdelt facaderytme, der ikke fremstår umiddelbar aflæselig, før man kommer indenfor og forstår, at placeringen er betinget af, at børnene skal kunne bruge de brede vindueshuller til leg, pauser og udkig, heraf opstår de forskellige højder og placeringer. På stuerne ses også specialdesignede møbler på hjul til opbevaring af legetøj, så stuerne kan holdes ryddelige og rummene således kan bruges til forskellige pladskrævende aktiviteter. Den direkte udgang til legepladsens terræn fra første etage viser, hvordan huset udnytter stedets iboende værdier og formår at forene eksisterende kvaliteter med nye funktioner.

Den nye multisal og det nye madhus står som to sorte separate kuber mens en lavere bygning binder nyt og gammelt sammen og skaber et flow mellem de forskellige funktioner. I gangarealerne mellem funktionerne, er der indarbejdet opholdsarealer i form af sidde-nicher, reoler og opbevarings- og opholdsmøbler. Huset fremstår med betongulve og træoverflader samt store glaspartier ved ankomst og ud mod idrætsbanerne, hvilket skaber en lys og gennemsigtig bygning i et enkelt og aflæseligt udtryk. Huset fremstår gedigent og solidt både i materialevalg og farveholdning, samt i mødet mellem nye og gamle materialer som f. eks når en tidligere udendørs facade i blank gul mur nu danner bagvæg for et nyt tekøkken i et mødelokale.  

Mod syd ligger et udendørs opholdsområde med kig til byens boldbaner og øvrige idrætsfaciliteter. Herudover forbinder Molsværket sig mod vest til de nye skolegårde via et gult bevægelsesbånd der visuelt skaber sammenhæng mellem skole, lokalsamfund og idrætsfaciliteter. At samle byens funktioner på den måde og på det sted, der helt konkret samler livet på Mols, er en klog løsning der giver øget værdi til fællesskaberne i lokalsamfundet.

Huset er i høj grad blevet skabt af lokalt engagement og ildsjæle, der har kæmpet for husets opførsel i de sidste ca.10 år, først gennem projektet Landsbyklynger og senere gennem foreningen Mols i Udvikling, der har arbejdet for landsbysamfundets varetagelse ind i fremtiden. Her bliver Molsværket en vigtig brik, der binder mange løse ender sammen til et mødested for både store og små.

Molsværket i Knebel indstilles til Syddjurs Kommunes Arkitektur- og Bevaringspris 2024 for et hus der på fint tilpasset vis både lægger sig ind i en eksisterende byggetradition, samtidig med at det markerer sig, samler enderne og skaber et nyt vigtigt og centralt sted i byen.